Tuesday, May 5, 2009

Pemergian

Saya rase ada sedikit sebanyak yang perlu saya menceritakan tentang kehidupan AR Hj Abd Karim bin Othman. Bukan dengan niat utk bebesar hati tapi sekadar peringatan kepada kami sekeluarga. Manusia sememangnya pelupe.. List kerja2 harian pun kengkadang kite lupe ye tak? Inikan pula peninggalan seseorang.

Dari kiri: Tok Bah, Uncle Ajib, Tok Mak

I really loved him.. Cuma apakan daya.. bila sedang hidup kami sekeluarga amat jarang menziarahinye.. baru sekarang penyesalan tak berabis.. “Kenapela bile balik Johor jarang sekali pergi menjenguk” Mama selalu mengingatkan.. “Haa.. pas pi Eon City Tebrau tuh pi la jenguk Tok Abah” “Insyallah” Perginya tidak.

Tok Abah adalah seorang Akitek. Boleh dikatekan Akitek yang old school.. Org dulu2kan jarang sekalik ada masters.. Inikan dlm bidang Akitek gitu.. Sebelum Merdeka lagik.. hehe.. lamakan?? Tahun 1952.. “Ish.. hebat tu Tok Bah!” Saya dan sepupu sepapat rajin memujinye.. Dia telah membina company dia sendiri A. Karim Akitek.. huhu.. saya membesar dengan melepak2 kan diri di opisnya.. Dari lingkungan 40 staffs sekarang cuma tinggal 5 staffs…. Huh.. Sedih..

Dari kiri: Tok Mak, Uncle Ajib, Tok Bah


Saya adalah cucu pertama bersama lagik sorang sepupu saya… dilahirkan pada bulan yang sama. Kiranya, kami berdua ni paling rapat dan paling lama mengenali Tok Bah.. Rajin sekalik Tok Bah membawa kami berjalan2 di KL semasa kecil.. yelah.. org Johor.. bila naik kl jakun.. hehe.. Terima kasih Tok Abah…

2007 saya diijabkabulkan dengan Bob.. J Buah hati la ni semasa belajar.. Tok Bah antara family member yang ikut rombongan ke Limbang.. Sewaktu ini dia masih kuat utk berjalan.. Tp temper dia time ni takleh tahan.. Kebetulan semasa di dalam kete melintasi kastam Brunei ke Limbang jem teruk (CNYlaa time tuh).. Ramai org Brunei ni potong que “Aku tembak sorang2 kat kepala ni kang!!!” tempiak Tok Bah.. Dia tak tahan nak kencing time ni.. haha.. Sayangnye… Setibe di hotel laks.. since semua adik2ku dah lapo so derang nak makan pizza hut.. “Tp aku nak makan.. apetuh.. alaa.. ayam… apetuh” Semua cube meneka “Chicken sup..” “Bukan” “ Chicken Rice” “Bukan” … Hana dah buat adegan ketuk kepala kat dinding.. Rupenye.. Chicken Chop.. hahaha… kesian Tok Bah..

Dari kiri: Mama, Auntie Azah, Uncle Zab, Tok Bah, Uncle Ajib, Tok Mak, Uncle Ham

Akhir 2008, Tok Bah dah agak sakit.. Dia nak habiskan satu ayat pun setengah jam kut…. “Aduh bila la org tua ni nak abis ckp..” Ya Allah.. Nape la takde kesabaran dlm diriku ini..Hubby tetap setia mendengar.. Dia tetap duduk situ dengan tekun.. Sampai ayat tuh abis.. Terima kasih dear..Bersalah dan berdosa… Sebenarnya.. saya cube menjauhkan diri darinya.. Sebab?.. dia bukan org yang pernah dikenali dulu.. Kenapela bodoh sgt…

23 April 2009, “Kak Long, Tok Abah dah nazak ni.. Balik dan call Angah dan Hakim utk balik sekalik” kate2 mama terngiang dlm telinga ku ni..”Tok Abah nazak mama?” “Tok Abah nazak” 2 kali soklan yang same diulangi.. macam tak percaya.. “Tok Abah dah tak makan ni dan dah takleh bercakap” Pagi Jumaat tu kami terus ke Johor danmenziarahinya.. Tok Abah tgh demam dan berbaring di atas katil.. Bilik yang berbaukan najis menusuk hidung.. “Allah” “Allah” Auntie cuba mengajarnya… ramai yang datang menziarahinya.. termasuk staffs2 yang lama.. semua dikenali.. family2 pun dtg menjenguk.. dtg utk meminta keampunan dan memberi kemaafan..

Hari Sabtu, jam 3.30 ptg.. setelah seharian di rumah Tok Abah, saya ingin pulang ke rumah mama.. yelah tiada perubahan pun kat datukku itu.. Sebelum balik, saya telah pergi ke biliknya.. Tok Mak tgh solat hampir dengannya.. since takde sape2, saya pun duduk disebelahnya dan mengusap tangannya… “Tok Abah.. kenal tak? Farah ni.. Farah balik dulu ye.. nanti petang sikit Farah dtg balik” Cium tangan nyer sekali.. kata2 akhir.. Tepat jam 4.15 ptg mama call dan memberitahu Tok Abah dah tiada.. terpegun.. tiada tangisan..

Tok Abah dikebumikan pada hari Ahad jam 11 pagi… Cuaca mendung sahaja.. Itulah kali pertama saya melihat jenazah dimandikan dan disembahyangkan.. Cantik berseri wajahnya apabila siap dikapankan.. Disembahyangkan sebyk 4 kali dan diimamkan oleh 4 imam dari 4 masjid. Setelah, dicium oleh Mama, Auntie dan Uncle2.. Saya adalah cucu yang pertama menciumnya.. “Mama dukung Farissa jap”.. sebaknya hanya Allah yang tahu..saya memegang kepalanya “Lailahaillah..Sampai kite bertemu kembali..” dan menciumnya buat pertama kali dan terakhir.. Time ni air mata mencurah2 turun ke pipi.. Selamat Tinggal… Al-Fatihah..

Disemadikan di Tanah Perkuburan Mahmoodiah Johor..

Di rumah Tok Mak.. Johor

Tanah Perkuburan Mahmoodiah

Mama..

Mama..

4 comments:

fadh said...

Al-Fatihah untuk Tok Abah serta atok kak fadh yang telah kembali ke rahmatullah.

Sebak!

me said...

sedih baca entry ni farah. somehow, kalau kita tak dapat tunjuk kasih sayang in what we do pun (because not everyone has the ability to be that expressive), it's the thought that counts

Al- Fatihah

Nadra Farissa said...

u never know when u r going to loose somebody important in ur life.. until u lost them, u'll never really love them..
Al-fatihah

Umi Aida said...

Al fatihah.. sayu.. bila baca..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails